ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΘΕΛΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ; ΓΡΑΦΕΙ Η ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΣΟΥΡΑ MSc (Southampton), BSc (Reading), Η ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Πολλές φορές συζητώντας για θέματα διατροφής ακούω να λένε “είναι δύσκολο να τρως υγιεινά”, “δεν ξέρω να μαγειρεύω, έτσι παραγγέλλω”, “είναι ταλαιπωρία η μαγειρική”, “η υγιεινή διατροφή είναι άνοστη” και πολλά άλλα. Προσωπικά δεν θα κρύψω ότι η μαγειρική είναι κάτι που μου αρέσει για διάφορους λόγους όπως, χαλαρώνω, πειραματίζομαι, μαθαίνω νέα υλικά και κυρίως διασκεδάζω (ακούω πάντα μουσική όταν μαγειρεύω). Αλλά αν δεν έχετε καμία σχέση με την μαγειρική αλλά θέλετε να ξεκινήσετε να τρώτε υγιεινά θα σας έλεγα ότι η λύση είναι στον προγραμματισμό!

  1. Ετοιμάζω το πλάνο της εβδομάδας έχοντας στο μυαλό μου ότι σίγουρα θα έχει όσπρια, ψάρι, λαδερό (π.χ. φασολάκια ή αρακά), πολλά λαχανικά (φρέσκα ή κατεψυγμένα), κοτόπουλο ή κιμά κοτόπουλο κτλ.
  2. Αναζητώ στο διαδίκτυο νέες συνταγές και πάντοτε προτιμώ να περιέχουν λίγα υλικά και να γίνονται σε λίγα λεπτά.
  3. Ετοιμάζω την λίστα για τα ψώνια και πάντα είναι χωρισμένη σε κατηγορίες όπως, φρουταριά (επιλέγω φρούτα και λαχανικά εποχής), αμυλούχα τρόφιμα (όπως, δημητριακά πρωινού, ψωμί, βρώμη, μακαρόνια κ.ά.), πρωτεϊνούχα τρόφιμα (όπως, κρέας, ψάρι, αυγά κ.ά.), γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως, γιαούρτι, τυρί κ.ά.), αλλά προϊόντα (όπως, ξηρούς καρπούς, φυτικά γάλατα κ.ά.), και απαραίτητα τα μπαχαρικά και τα βότανα.
  4. Πριν πάω στην υπεραγορά φροντίζω να είμαι χορτάτη γιατί όταν είμαι πεινασμένη καταλήγω σε όχι και τόσο υγιεινές επιλογές.
  5. Όταν επιστρέψω σπίτι φροντίζω να χωρίζω τα τρόφιμα σε δοχεία αποθήκευσης έτσι διατηρούνται περισσότερο χρονικό διάστημα αλλά είναι και πιο εύκολο γιατί βλέπω τις προμήθειες μου έτσι, μπορώ και να αυτοσχεδιάσω στην μαγειρική.
  6. Ακόμη, όταν έχω ελεύθερο χρόνο ετοιμάζω κάποια σνακ όπως, μπισκότα ή σπιτικές μπάρες ή άλλες νοστιμιές έτσι, ώστε να μην καταλήγω σε γρήγορες και μη θρεπτικές επιλογές.
  7. Όταν είμαι πολύ πιεσμένη τότε επιλέγω το FamilyChef όπου αναλαμβάνουν εκείνοι όλα τα παραπάνω και εγώ το μόνο που έχω να κάνω είναι να φορέσω την ποδιά μου, να βάλω μουσική και να αρχίσω μαγειρική.

Να θυμάσαι η επιτυχία ενός πιάτου δεν βρίσκεται μόνο στα υλικά ή στην συνταγή αλλά στη διάθεση σου. Έτσι, φόρεσε το καλύτερο σου χαμόγελο, βάλε μια πρέζα αγάπης κατά την διάρκεια του μαγειρέματος και η επιτυχία είναι σίγουρη!


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published



/body>