Μερικά από τα ψυχολογικά οφέλη της μαγειρικής


Η μαγειρική κτίζει δεσμούς

Το μαγείρεμα είναι μια πολύ προσωπική δραστηριότητα όταν μαγειρεύετε για άλλους.  Είναι μια πράξη φροντίδας, μια πράξη που δίνει, μια οικεία πράξη.  Είναι μια ανιδιοτελής πράξη επειδή δίνετε την ενέργειά και το χρόνο σας για τους άλλους χωρίς να περιμένετε κάτι σε αντάλλαγμα.  Σύμφωνα με τον Dr. Ayelet Barak Nahum, θεραπευτή γαστρονομίας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ "η μαγειρική για άλλους δημιουργεί και επιβεβαιώνει έναν πρωταρχικό δεσμό. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι μια πολύ ικανοποιητική και ουσιαστική πράξη.» Ως αποτέλεσμα, το μαγείρεμα για άλλους δημιουργεί δεσμούς μεταξύ του μάγειρα και εκείνων που καταναλώνουν το φαγητό, τον πολύ βασικό δεσμό επιβίωσης και σίτισης.  

Η μαγειρική δημιουργεί το αίσθημα της φροντίδας του εαυτού μας

"Υπάρχει ένα στοιχείο αυτο-φροντίδας στο μαγείρεμα," σύμφωνα με την Dr. Nedra Shield, ανεξάρτητη κλινική κοινωνική λειτουργό στο κέντρο για τη θεραπεία ζευγαριών στο Northampton της Αγγλίας.. «Αν μαγειρεύεις καλό φαγητό για τον εαυτό σου ή πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά, το μαγείρεμα μπορεί κυριολεκτικά να δώσει 'τροφή΄ για τον εαυτό σου και αυτό είναι σημαντικό».  Σύμφωνα πάντα με την Dr. Shield, το μαγείρεμα στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλο ότι νοιάζεστε για τον εαυτό σας και ότι είστε σημαντικοί.  

 

Το μαγείρεμα είναι μια πράξη σκέψης

Το μαγείρεμα και η απόσπαση της προσοχής δεν πάνε μαζί. Αν χάσεις την εστίασή σου όταν μαγειρεύεις, τα πράγματα μπορούν εύκολα να πάνε στραβά.  Ως αποτέλεσμα το μαγείρεμα μας βοηθά να μάθουμε να εστιάζουμε.  Μας βοηθά να ξεχάσουμε όλα τα προβλήματα της ημέρας και να επικεντρωθούμε στη δημιουργία, σε κάτι ευχάριστο και ικανοποιητικό. "Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι η σκέψη είναι πολύ ουσιαστική για την ψυχική υγεία", υποστηρίζει η Dr. Shield "Έτσι, αν μαγειρεύετε με ενσυνειδητότητα, μπορεί να είναι εξαιρετικά θεραπευτικό."

 

 Η μαγειρική μας βοηθά να συνδεθούμε με το παρελθόν μας

Τα φαγητά που μαγείρευαν οι γονείς και οι παππούδες μας, μας βοηθούν να συνδεθούμε με το παρελθόν μας και να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των γενεών.  Η μυρωδιά ενός φαγητού από την παιδική μας ηλικία είναι πραγματικά ευεργετική για την ψυχική μας υγεία, ειδικά αν αυτή η μνήμη ήταν θετική.  Μερικοί ψυχολόγοι υποπτεύονται ότι τέτοιες θετικές αναμνήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published



/body>