ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΔΜΣ)


 

Ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) είναι σημαντικός καθώς θεωρείται ευρέως ότι οι πιθανότητές σας να έχετε μια μακρύτερη και υγιέστερη ζωή βελτιώνονται εάν έχετε έναν υγιή ΔΜΣ.

Εάν ο ΔΜΣ σας είναι υψηλός, μπορεί επίσης να έχετε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης type 2 diabetes, καθώς και άλλα μεταβολικά νοσήματα, όπως hypertension, υψηλή χοληστερόλη και καρδιακές παθήσεις.

Σχέση του ΔΜΣ με τον διαβήτη

Η έρευνα δείχνει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ υψηλού ΔΜΣ και διαβήτη τύπου 2, με τον κίνδυνο της πάθησης να αυξάνεται με κάθε αύξηση του ΔΜΣ.

ΕΡΕΥΝΑ

Μια ανασκόπηση περισσότερων από 12.000 ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δημοσιεύθηκε το 2014, έδειξε ότι τα άτομα με ΔΜΣ 25-29,9 είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη σε σύγκριση με άτομα με ΔΜΣ 18,5-24,9.

Η παχυσαρκία συνδέθηκε με αυξημένα ποσοστά διαβήτη μεταξύ 2,5 και 5 φορές υψηλότερα από τα άτομα φυσιολογικού βάρους, με τον υψηλότερο κίνδυνο να είναι εκείνοι με ΔΜΣ 40 ή περισσότερο. Τα αποτελέσματα βρέθηκαν:

  • ΔΜΣ 25-29.9 (υπέρβαρος): 50% υψηλότερος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2
  • ΔΜΣ 30-34.9 (κατηγορία παχυσαρκίας Ι): 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη
  • BMI 35-39.9 (obesity class II): 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη
  • BMI 40+ (obesity class III): 5,1 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη

ΔΜΣ και άλλοι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει τον υψηλό ΔΜΣ ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, προβλήματα οστών και αρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας και ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου.

Έρευνες μεγάλης κλίμακας, όπως η SHIELD (Μελέτη για τη βελτίωση της έγκαιρης αξιολόγησης και διαχείρισης των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν στον διαβήτη), που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2004, δείχνουν σαφείς συσχετίσεις μεταξύ αυξημένου ΔΜΣ και αυξημένου κινδύνου υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση) και δυσλιπιδαιμίας (υψηλή χοληστερόλη) εκτός από διαβήτη τύπου 2.

Πώς χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υγείας τη φόρμουλα ΔΜΣ

Ο ΔΜΣ ελέγχεται τακτικά από τους γιατρούς για να αξιολογήσει εάν οι άνθρωποι έχουν υγιές βάρος, με συμβουλές που εξαρτώνται από το ποια είναι η ανάγνωση του ΔΜΣ σας:

  • Κάτω από 18,5 ΔΜΣ: συνιστάται να τρώτε περισσότερο για να αυξήσετε το βάρος εντός ενός φυσιολογικού εύρους
  • Μεταξύ 18.5-25: είστε φυσιολογικού βάρους
  • Μεταξύ 25-30 ΔΜΣ: συνιστάται να χάσετε βάρος και να ασκηθείτε περισσότερο για να μειώσετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας
  • Πάνω από 30 ΔΜΣ: προτεινόμενες ειδικές δίαιτες και προγράμματα απώλειας βάρους, καθώς και παραπομπή σε διαιτολόγο.

Προγράμματα διατροφής και απώλειας βάρους

Εάν έχετε ΔΜΣ πάνω από 30, ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή να σας δοθεί άσκηση με ιατρική συνταγή.


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published



/body>